کرونا ویروس را با استفاده از چه اصولی شکست دهیم؟

کرونا ویروس را با استفاده از چه اصولی شکست دهیم؟

کرونا ویروس مجموعه‌ای بزرگ از بیمارهایی مانند سارس (SARS)، مرس (MERS) و کووید-۱۹ است. به‌عبارتی‌دیگر این مجموعه، خانواده‌ای است که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا بیماری‌های شدیدتر را شامل می‌شود. کلمه کرونا برگرفته از شکل عفونی ویروس است. این ویروس در اکثر موارد علائم شدید تنفسی را از خود نشان می‌دهد. ساده‌تر بخواهیم بگوییم این ویروس موجب مختل شدن دستگاه تنفسی به‌صورت حاد می‌شود. این روزها که حرف از کرونا زیاد است. خوب است از پیشگیری این ویروس نیز اطلاعات کافی به دست آوریم. همچنین لازم است بدانیم چه اصولی را باید در برخورد با این بیماری رعایت کنیم.

رعایت اصول کرونایی

همیشه رعایت موارد و اصول اولیه در برخورد با بیماری‌های مختلف می‌تواند از انتشار بیماری به مکان و افراد دیگر جلوگیری کند. به‌عنوان‌مثال، حتی در طول یک سرماخوردگی سطحی، اگر قواعد ساده‌ای را رعایت کنیم. کمک می‌کنیم تا اطرافیان ما مبتلا نشوند. در مورد کرونا نیز به همین شکل باید عمل کرد. دستورالعمل‌های ساده و ابتدایی را رعایت کنیم تا احتمال کمتری در مبتلا شدن به کرونا ویروس برای سایر افراد اطرافمان، وجود داشته باشد. البته باید گفت این رعایت باید هم به‌صورت فردی و هم به‌صورت گروهی و اجتماعی انجام بگیرد تا کمتر شاهد، بیمار شدن همنوعانمان باشیم. بنابراین در شرایط فعلی، همه صاحبان مشاغل موظفند که اصول بهداشتی و ایمنی را رعایت کنند. حتی درصورتی‌که موردی از بیماری ناشی از ویروس کرونا هنوز در محل کار آن‌ها گزارش نشده باشد. با توجه به همه این مسائل اصول اولیه در برخورد با کووید-۱۹ عبارت است از:

  • شست و شوی دست‌ها
  • تمیزی و ضدعفونی کردن محیط
  • رعایت فاصله اجتماعی
  • رعایت بهداشت هنگام سرفه و عطسه

شست‌وشوی دست‌ها

لازم است دست‌ها را به‌طور کامل و دقیق بشویید. عمل شست و شوی دست‌ها به مدت ۳۰ الی ۴۰ ثانیه در موارد زیر بسیار تأکید می‌شود.

  • قبل از خارج شدن از دستشویی
  • قبل از شروع به غذا خوردن
  • بعد از تمیز کردن بینی، عطسه و سرفه (هنگامی‌که از دست‌ها برای محافظ استفاده می‌کنید)
  • بعد از ورود به منزل

همچنین هنگامی‌که در بیرون از منزل قرار است با دست‌های خود مواد غذایی مصرف کنید. ضروری است که برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ویروس حتماً دست‌های خود را بشویید. این شست‌وشو به‌وسیله آب و صابون انجام می‌گیرد. درصورتی‌که آب و صابون در دسترس نداشتید. بهتر است از محلول‌های ضدعفونی‌کننده و یا الکل برای تمیز کردن دست‌های خود استفاده کنید. شست‌وشوی مکرر دست‌ها با آب و صابون، ویروس را از بین می‌برد. درنتیجه شما به‌عنوان فردی مسئول نسبت به خود و اطرافیان خود با رعایت این اصل از انتشار بیماری کرونا، جلوگیری می‌کنید.

افرادی که شاغل هستند، لازم است ژل یا مایع ضدعفونی‌کننده مخصوص دست‌ها را به همراه خود داشته باشند تا در مواقع ضروری، اقدام به پاک‌سازی و ضدعفونی کنند. توصیه می‌شود صاحبان کار و مشاغل برای رعایت هر چه بیشتر این اصل در محیط کار و در بین شاغلان، از نصب بنر و پوستر در جهت آموزش شست‌وشوی صحیح دست‌ها کمک بگیرند.

تمیزی و ضدعفونی کردن محیط

بعد از شست‌وشوی صحیح دست‌ها، قاعده دیگری که وجود دارد، تمیزی و پاکیزگی محیط اطرافمان و یا محل کار ما برای جلوگیری از انتقال کرونا ویروس است. این مورد بخصوص برای افرادی است که در محیطی بسته و اداری مشغول به کار هستند. افراد شاغل لازم است که از تمیز و بهداشتی بودن محیط کارشان، اطمینان حاصل کنند. چراکه قرار است مدت‌زمانی طولانی در آن محیط مشغول به کار باشند. توصیه می‌شود در فضای محیط کار، سطوح و اشیایی که بیشتر با آن‌ها در ارتباط و در تماس هستید (میز کار، تلفن، صفحه‌کلید کامپیوتر و موس سیستم) را در فاصله زمانی‌های مشخص تمیز کنید. بهتر است عمل تمیز کردن را به‌وسیله الکل و یا مایع‌های ضدعفونی‌کننده سطوح انجام بدهید. اهمیت تمیزی و ضدعفونی کردن محیط کار، هنگام مراجعه افراد دیگر به محیط کار شما و ارتباط با ارباب‌رجوع، بیشتر خواهد بود. چراکه:

  • لمس سطوح آلوده، یکی از راه‌های مهم انتقال و انتشار ویروس کرونا به شمار می‌رود.
  • با سرفه یا عطسه فرد مبتلابه ویروس و حتی با خروج هوای بازدمی از ریه او، ویروس همراه با قطرات تنفسی بیمار، در هوا پخش می‌شود و تا بعد از مدتی کوتاه، بر روی سطوح و اجسام باقی می‌ماند.

رعایت فاصله اجتماعی و اصل فاصله‌گذاری

مورد دیگری که در کاهش نرخ مبتلا شدن به کرونا ویروس مؤثر است. رعایت اصل فاصله‌گذاری اجتماعی در ارتباط با دیگران، است. فاصله اجتماعی به مقدار فاصله‌ای گفته می‌شود که افراد جامعه در هنگام ارتباط با یکدیگر باید رعایت کنند. این فاصله‌گذاری کمک می‌کند تا افراد یک محیط و اجتماع کمتر در معرض خطر ابتلا قرار بگیرند. مقدار فاصله‌ای که برای فاصله‌گذاری اجتماعی در نظر گرفته‌شده است، حداقل ۱ متر الی ۵/۱ متر است. این میزان فاصله را بهتر است در هم در فضای باز و هم در فضای بسته رعایت کنید. بنابراین تا جایی که ممکن در فاصله نزدیک با افراد قرار نگیرید. بخصوص در فضاهای بسته و فضاهایی که فاقد هرگونه پنجره و تهویه هوا هستند این میزان فاصله را رعایت کنید. همچنین اگر مجبور شدید در محیط بسته‌ای قرار بگیرید، سعی کنید با باز کردن پنجره‌ها و یا تهویه مناسب گردش هوا را ممکن سازید.

رعایت بهداشت هنگام عطسه و سرفه

اقدام مهم دیگر جهت جلوگیری از انتشار بیماری‌های مختلف بخصوص کرونا ویروس رعایت بهداشت هنگام عطسه و سرفه است. نکته‌ای که بسیار اهمیت دارد این است که هنگام شروع علائمی مانند عطسه و سرفه، سعی کنید از منزل خود خارج نشوید. همچنین در صورت نیاز به پزشک به‌صورت تلفنی و یا اینترنتی از پزشک خود کمک بگیرد و راهکارهای درمانی را جویا شوید. اگر در دسترسی لازم را در این موارد نداشتید و لازم بود که حتماً از منزل خود خارج شوید. ضروری است که موازین بهداشتی را به‌طور کامل رعایت کنید. این موازین عبارت‌اند از:

  • به همراه داشتن دستمال‌کاغذی برای استفاده هنگام عطسه و آبریزش بینی
  • استفاده از ماسک معمولی، پزشکی و یا پارچه‌ای
  • اگر ماسک در دسترس نداشتید حتماً با پارچه‌ای بینی و دهان خود را بپوشانید.

بعد از استفاده هریک از موارد بالا آن‌ها حتماً به‌صورت کاملاً بهداشتی و در اسرع وقت، در سطل زباله دردار بیندازند. در استفاده از ماسک نیز به چند مورد، توجه کنید:

  • شستن دست‌ها قبل و بعد از استفاده از ماسک.
  • یک ماسک پارچه‌ای برای افرادی که در محیط‌های کم‌خطر هستند مناسب است.
  • چنانچه از کسی که بیمار مبتلابه کرونا ویروس است، مراقبت می‌کنید و یا درخطر بالا قرار دارید و سن شما بیشتر از ۶۵ سال است، از ماسک‌های جراحی و پزشکی استفاده کنید.

راه‌های انتقال ویروس کووید-۱۹

ویروس کووید- ۱۹ به دلیل اینکه یک بیماری عفونی محسوب می‌شود. راه‌های انتقال کرونا به‌صورت فردبه‌فرد و از طریق ترشحات راه تنفسی است. همچنین قطره‌های بزرگ حاوی ویروس می‌توانند از طریق سرفه، عطسه و آبریزش بینی به افراد دیگر انتقال یابند. این انتقال به‌طوری است که افرادی را که در محدوده ۲ متر یا نزدیک‌تر از فرد بیمار قرار گرفتند قادر است مبتلا کند.

  • ابری از ذرات آلوده پس از سرفه یا عطسه فرد مبتلابه مدت ۳ ساعت در هوا باقی می‌ماند. همین مسئله می‌تواند سایر افراد را از طریق تنفس و یا مخاط چشم‌ها آلوده کند.

مراحل بیماری کرونا ویروس

کرونا نیز مانند هر بیماری عفونی دیگر دارای سه مرحله است. شدت بیماری و نوع آن‌ها در این مراحل متفاوت است. هریک از مراحل ابتلا به کرونا ویروس به شرح زیر است.

مرحله اول (کمون یا نهفتگی)

در این مرحله بااینکه فرد آلوده به بیماری است و ویروس در بدن فعالیت می‌کند، اما علائمی نشان نمی‌دهد. در این مرحله فرد مبتلا می‌تواند به‌صورت ناآگاهانه افراد اطراف خود را به بیماری آلوده کند.

مرحله دوم (فاز حاد)

در این فاز علائم بیماری، خود را نشان می‌دهند. این مرحله از سخت‌ترین مراحل بیماری محسوب می‌شود. چراکه علائم همگی تأثیرات جسمانی خود را بروز می‌دهند. این مرحله شدیدترین، بخش از بیماری است. به همین دلیل است که به آن فاز حاد می‌گویند. لازم به ذکر است که در مرحله فاز حاد، شدت و ضعف علائم در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است. به‌عنوان‌مثال:

  • علائم در افرادی که در بیمارستان بستری می‌شوند شدیدتر از افرادی است که در خانه درمان می‌شوند. همچنین افرادی که نوع خفیف‌تر بیماری را تجربه می‌کنند با یکسری از علائم روبرو نخواهند شد.

مرحله سوم (دوره نقاهت)

بعد از گذراندن فاز حاد نوبت به سپری کردن دوره نقاهت می‌رسد. در این مرحله فرد بیمار مبتلابه کرونا ویروس دیگر آثار واضحی از بیماری ندارد. قابلیت آلوده کردن افراد دیگر را نیز ندارد. بااین‌حال شخص، به زمانی کافی برای بازسازی و تقویت سیستم ایمنی بدن خود نیازمند است. با سپری کردن مدت‌زمانی نه‌چندان طولانی می‌توانید سلامت خود را کاملاً به دست آورید. در مورد مدت‌زمان بهبودی می‌توان گفت که به عواملی بستگی دارد. به‌صورت نرمال و در صورت رعایت قرنطینه:

  • افرادی که بیماری خفیف تا متوسط دارند ۱۰ روز پس از دیده شدن علائم و ۲۴ ساعت پس از قطع شدن تب رو به بهبودی هستند. همچنین پس‌ازآن احتمال عفونی کردن سایر افراد در ارتباط با فرد بیمار به‌شدت کاهش پیدا می‌کند.
  • طول درمان افرادی که در ICU بستری شدند و به نوع حاد بیماری مبتلا شدند، می‎تواند تا ۲۰ روز تخمین زده شود. در برخی موارد بهبودی کامل حتی تا ۱۸ ماه زمان می‌برد. البته این زمان‎ها با توجه به مشکلاتی که افراد با آن روبرو می‎شوند تغییر می‎کند.

علائم رایج در کرونا ویروس

علائم شایع در کرونا ویروس شامل موارد زیر است و لازم است به آن‌ها توجه کافی داشته باشید:

  • تب
  • خشکی‌ گلو
  • خستگی
  • دست دادن حس چشایی و بویایی
  • برون روی
  • احساس تهوع و استفراغ
  • سرگیجه
  • سردرد
  • درد عضلانی یا مفصلی

میزان شدت این علائم نیز در افراد مختلف متفاوت است. افرادی که به نوع شدیدتر این بیماری مبتلا می‌شوند علائمی دیگری را ممکن است مشاهده کنند که عبارت‌اند از:

  • نفس‌تنگی
  • گیجی
  • تب شدید

بااین‌وجود علائمی که در این افراد کمتر دیده‌شده است، کاهش سطح هوشیاری، افسردگی، اختلال خواب و مشکلات عصبی مثل التهاب مغز، آسیب اعصاب و غیره است.

نتیجه‌گیری

به‌طورکلی ضمن رعایت اصول و قوانین اولیه برای هر بیماری بخصوص در جهت مقابله با کووید-۱۹ یا کرونا. لازم است هنگام بیماری و شروع علائم خفیف حتی هنگام سرماخوردگی معمولی و سطحی از رفت‌وآمدهای غیرضروری به بیرون از منزل و ارتباط با افراد جدا خودداری کنیم. بهتر است در هنگام بیماری با ماندن در منزل به بهبود هرچه بیشتر خود کمک کنیم. همچنین در حفظ سلامتی افراد محیط خود کوشا باشیم. توصیه می‌شود در حوزه کرونا ویروس به دو نکته زیر نیز دقت کنید:

  • هر شخصی که کمی سرفه یا تب مختصر (دمای بدن ۳/۳۷ درجه سانتی‌گراد یا بیشتر) دارد، باید در خانه بماند.
  • برخی داروهای ساده و معمولی (مانند استامینوفن یا ایبوپروفن یا آسپیرین) می‌توانند موجب مخفی شدن علائم بیماری شوند. افرادی که در حال مصرف این داروها هستند، باید در خانه بمانند و وظایف شغلی خود را در منزل انجام دهند.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *