نحوه کالیبراسیون سمپلر چگونه است؟

نحوه کالیبراسیون سمپلر چگونه است؟

کالیبراسیون سمپلر ابزارهای حجم هر آزمایشگاهی است. زیرا اندازه‌گیری مقادیر برداشتی برای کیت‌های مصرفی جهت شناسایی یون‌ها، پروتئین‌های بیولوژیک و مواد دیگر نیازمند ابزارهای حجم سنجی دقیقی است. تمامی تکنسین‌ههای آزمایشگاه باید روش کالیبراسیون را دقیق دانسته و به صورت دوره‌ای در بخش‌های فنی فعالیت‌های خود انجام دهند و اسناد مرتبط را ثبت و نگهداری نمایند. از ابزارهای حجم سنجی می‌تاون به مواردی مانند پیپت، سمپلر، بشر، ارلن و … که نیازمند کالیبراسیون هستند اشاره نمود.

مدت‌ها است که از سمپلرها به منظور اندازه‌گیری و انتقال نمونه در آزمایشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین انجام مراحل حجم برداری در تمامی آزمایشگاه‌ا، به ویژه آزمایشات تشخیص طبی، نیازمند دقت فراوانی است.

کالیبراسیون سمپلر

می‌توان گفت هدف کالیبراسیون سمپلر، ارزیابی کارایی یک سمپلر، محاسبه خطای اندازه‌گیری و در نهایت تنظیم مجدد سمپلر به جهت دسترسی به دقت و درستی مطلوب است. کالیبراسیون را می‌توان به عنوان یکی از اساسی‌ترین فعالیت‌های آزمایشگاهی عنوان کرد. گاهی ممکن است دچار خطا در اندازه گیری شوید که این امر باعث بروز یک سری از مشکلات در آزمایش و آزمایشگاه می‌شود.

آزمون گرانشی چیست؟

ساده‌ترین روش کالیبراسیون سمپلر استفاده از یک آزمایش تحت عنوان آزمون گرانشی است. در این آزمون، مقدار کمی از نمونه مورد نظر را درون ظرف مخصوصی ریخته می‌شود و جرم ظرف با استفاده از یک ترازوی آزمایشگاهی مخصوص به صورت دقیق اندازه گیری خواهد شد. آزمون گرانشی را می‌توان یک روش وزن سنجی نمونه معرفی نمود. در این مرحله لازم است تا مقدار جرم اندازه گیری شده با کمک فرمول‌های ریاضی به حجم تبدیل شود. آزمون گرانشی در شرایطی انجام می‌شود که فشار، دما، رطوبت مسی محیط کاملا کنترل شده و قابل اندازه گیری باشد. برای بدست آوردن کالیبراسیون سمپلر نیاز است آزمون گرانشی را چندین مرتبه تکرار و نتایج به دست آمده ثبت گردند.

مفهوم کالیبراسیون سمپلر چیست؟

کالیبراسیون سمپلر به فعالیتی گفته می‌شود که جهت تست صحت و میزان خطای تجهیزاتی مثل سمپلر انجام می‌گردد. همواره انسان‌ها به دنبال کیفیت مطلوب همه تجهیزات هستند و نبود کیفیت می‌تواند مشکلاتی را برای کارهای افراد به وجود بیاورد. به به همین دلیل همواره انسان‌ها به دنبال رفع اشکال و دشواری‌ها بوده است. این نکته روشن است که کنترل کیفیت و تضمین آن ر اندازه‌گیری استوار است. در واقع منظور از کالیبراسیون مقایسه یک دستگاه اندازه گیری با یک استاندارد و تعیین میزان خطای این وسیله نسبت به آن و در صورت نیاز تنظیم کالیبراسیون سمپلر در مقایسه با استانداردهای مرتبط است.

برخی گمان می‌کنند فرآیند کالیبراسیون در صنایع پزشکی و آزمایشگاهی باعث صرف هزینه و زمان بسیار زیادی می‌گردد. به این نکته توجه کنید که عدم قطعیت اندازه گیری باعث تشخیص نادرست می‌گردد.

هدف از کالیببراسیون سمپلر چیست؟

هر فعالیتی هدفی دارد که به آن خاطر انجام می‌شود. بر همین اساس انجام کالیبراسیون برای سمپلرها نیز پیرو هدف مشخص و خاصی است. این عمل اساسا به خاطر استقرار قابلیت ردیابی دستگاه به استانداردهای مرجع همچنین اطمینان حاصل کردن از درستی مقادیر خوانده شده از دستگاه اندازه گیر صورت می‌گیرد.

زمان کالیبراسیون

عوامل زیادی وجود دارند که که در زمان فواصل اندازه گیری موثر و مهم هستند. این عوامل شامل نوع وسیله مثل سمپلر، پیشنهاد و توصیه کارخانه سازنده برای زمان کالیبراسیون سمپلر، روند داده‌های به دست آمهاز روی سوابق کالیبراسیون قبلی، سوابقی تحت عنوان تعمیر و نگهداری از دستگاه طول زمان استفاده از سمپلر و تعداد دفعات استفاده کردن از آن، مدت زمان عمر سمپلر، تغییرات شرایط محیطی  و … این عوامل همگی در زمان مناسب کالیبراسیون اهمیت دارند.

اهمیت کالیبراسیون سمپلر و لوازم آزمایشگاهی دیگر

در تجهیزات آزمایشگاهی مثل سمپلر، سنسورهای خاص و متنوعی برای بررسی المان‌های به‌کار می‌رود. این امر روشن و واضح از که کالیبراسیون سمپلر و لوازم آزمایشگاهی دیگر تاثیر خیلی مهمی در کیفیت نتایج ارائه شده دارد. کالیبراسیون لوازم آزمایشگاهی را می‌توان به سه صورت انجام داد. روش اول برا به دست آوردن خطا و ثبت نتایج به دست آمده است. در روش دوم رنگ و بودی روش اول وجود دارد و آن را در بر می‌گیرد و علاوه بر آن نتایج حاصله با استاندارد و دستورالعمل مقایسه شده و وضعیت وسیله نیز از جهت مورد تایید بودن یا نبودن نیز مشخص می‌شود. در آخین روش نیز رد پای دو روش قبلی وجود دارد در این روش تعمیر و تنظیم خطای ایجاد شده نیز صورت می‌گیرد.

انتخاب شرکت کالیبراسیون سمپلر

در حال حاضر آن دسته از شرکتهایی که از اداره استاندارد مجوزهای لازم را دارند قابلیت صدور گواهی نامه کالیبراسیون سمپلر را نیز دارند. توجه کنید که در صورتی که این گواهی توسط شرکت‌هایی که دارای مجوز استاندارد نیستند صادر شده باشد، این گواهی هیچ ارزشی برای اداره استاندارد نخواهد داشت. اگر برای گذشتن ازمراحل قانونی نیاز به تاییدیه‌های اداره استاندارد دارید حتما از شرکت‌های تجهیزات آزمایشگاهی مورد تایید این اداره گواهی کالیبراسیون را دریافت نمایید. یکی از هزاران مواردی که هنگام انتخاب شرکت می‌تواند مهم و با اهمیت اشد داشتن استاندارد iso17025 است. کمک گرفتن از آزمایشگاه‌هایی که این استاندارد را دارند اجاری نیست اما معمولا توصیه می‌شود از یک آزمایشگاهی که دارای این استاندارد است جهت کالیبراسیون سمپلر کمک بگیرید.

نتیجه گیری:

سمپلر از مهم‌ترین و پرکاربردترین ابزراهای هر آزمایشگاهی است که برای برداشت و انتقال حجم معینی از مایعات و محلول‌های موجود در آزمایشگاه است. کالیبراسیون سمپلر و لوازم آزمایشگاهی دیگر یکی از مهم‌ترین فعالیت‌ها است که همواره باید در زمان و مکان مشخص انجام شود. هموانطور که پیش‌تر عنوان نمودیم کالیبراسیون به معنی مقایسه یک دستگاه اندازه گیری با یک استاندارد معین شده و میزان خطای احتمالی این وسیله نسبت به آن و در صورت نیاز الزام تنظیم کالیبراسیون در مقایسه با استانداردهای مرتبط است. گاهی برخخی افارد چنین تصور می‌کنند که انجام این دست از فعالیت‌ها ممکن است هزینه زیادی را به دنبال داشته باشد یا باعث صرف وقت بسیاری گردد. این فعالیت نیز مانند هر فعالیت دیگری دارای اهداف مشخص و معینی است

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *