معرفی انواع لوله آزمایشگاهی
لولههای آزمایشگاهی از لوازم پر استفاده و شیشهای آزمایشگاههای مختلف است. این محصول در اندازه و جنسهای مختلفی تولید میشود. لولههای موجود در آزمایشگاهها انواع مختلف و متنوعی دارد
لولهی آزمایشگاهی یا لولهی نمونه، یک لوله باریک و بلند است که یک سر آن باز و سر دیگر آن به صورت محدب بسته شده است. سر بسته از جنس پیرکس یا شیشه است. همواره در آزمایشگاههای مختلف از لولههای نمونه استفاده میشود و میتوان از این وسیله به عنوان یکی از محصولات پرکاربرد و پر استفاده آزمایشگاهی یاد نمود.
انواع لولههای آزمایشگاهی
در این بخش قصد داریم به معرفی انواع لولههای آزمایشگاهی که همواره مورد نیاز هر آزمایشگاهی است بپردازیم. تا افراد به طور کامل و کلی با انواع این لولهها آشنا شوند.
- لوله آزمایشگاهی کشت
لوله کشت از جنس پلاستیک شفاف تولید شده است. جنس این لوله میتواند از پلی پروپلین باشد. بیشترین مصرف این محصول در آزمایشگاههای زیست شناسی برای نگهداری از ارگانها مانند کپکها و … استفاده میگردد. این نوع لوله در آزمایشگاههای پزشکی برای نگهداری از خون مورد استفاده قرار میگیرد.
- لوله آزمایشگاهی شیشهای
شیشه نسبت به پلاستیک در برابر گرما و خوردگی مقاومت بیشتری دارد. بیشتر لولههای آزمایشگاهی از شیشه مانند پیرکس ساخته میشوند. از این لولههای شیهای برای دگرم کردن و روی شعله قراردادن به صورت مستقیم استفاده میشود.
- لوله مخروطی
از این نوع لوله نمونه جهت سانتریفیوژ نمونههای مختلف استفاده میشود.
- لوله مخصوص آزمایشگاه جوش
از این نوع لوله جهت جوشاندن مایعات مختلف استفاده میگردد. این لولهها اندازه بزرگتری دارند.
- لوله آزمایشگاهی ساده مخصوص خون
کاربرد این نوع از لولههای آزمایشگاهی تنها برای اسپکتومتری است. لازم به ذکر است که این نوع لوله فاقد هر گونه مادهی ضد انعقاد، سرم،، ژل و … است.
- لوله آزمایشگاهی بدون خلاء
این نوع لوله ویژگی خاصی دارد. این لولهها دارای فعال کننده لخته هستند. مماده فعال کننده لخته دارای ژل sst و ماده ضد انعقاد edta است.
- لوله آزمایشگاهی خلاء
خون گیری با استفاده از این لولهها مزایای و کارردهای زیادی دارد. به همین دلیل است که ساخت این نوع لولهها رایجتر است. جهت خون گیری با این روش از سر سوزنهای خون گیری استفاده میگردد.
شست و شوی لولههای آزمایشگاهی
پس از خارج نمودن نمونه از لوله باید آن را سشته و با دقت آبکشی نمود. اگر مواد داخل لولهها زیاد ماند ممکن است باعث به وجود آمدن باکتری و انواع واکنشهای شیمیایی گردد. ایمنی را در زمان شست و شوی ظرف از یاد نبرید. توجه کنید که ظرف را به خوبی با انواع مواد ضد عفونی نمایید و مرحله آیکشی را چندین بار تکرار کنید. از مواد ضد عفونی کننده پر کاربرد که برای شست و شوی ظروف بسیار مورد استفاده قرار میگیرد کلریدریک ۵ درصد است. هر وسله شیشهای که در آزمایشگاهها از آن استفاده میگردد را حتما باید درون محلول ضدعفونی کننده قرار داد و بعد شروع بقبه آبکشی نمود. برای شست و شوی ظروف شیشهای بهتر است از اسید کلریدریک ۱ درصد استفاده گردد. در نهایت لوله را در آب مقطر خنثی قرار دهید تا از تمیزی آن اطمینان حاصل نمایید.
میتوانید جهت شست و شوی لولههای آزمایشگاهی از برس لوله استفاده نمایید. برس لوله نمونه دارای یک سر پلاستیکی یا مصنوعی، دستهای فلزی همراه با یک حلقه در انتهای آن و موی حیوان است، که در قطرهای مختلف به فروش میرسد. از ویژگیهای مهم این برس میتوان به مقاوم بودن در برابر اسید و مواد شیمیایی خورنده اشاره نمود.
لوازم جانبی لولههای آزمایشگاهی
نام دیگر جاهای نگهدارنده لولههای آزمایشگاهی مختلف یکی از اساسیترین نیازهای آزمایشگاه است. رک نام دیگر این نگهدارنده است. این شیء باعث میگردد تا نه به نمونه و نه به ظرف آن آسیبی وارد نشود. این وسیله با توجه به نوع استفاده در آزمایشگاههای مختلف میتواند تولید شده از دو جنس لاستیک یا پلی پلین باشد. یکی دیگر از ویژگیهای این وسیله ابعاد و اندازههای مختلف و متفاوت آن است.
یکی دیگر ملزومات لولههای آزمایشگاهی گیره لولههای آزمایشگاهی است. از این وسیله جهت حمل و جا به جایی لولهها استفاده میشود. یکی از ویژگیهای مهم این وسیله استفاده آسان و راحت است. از این وسیله جهت جا به جایی لوله داغ در آزمایشگاه استفاده میشود.
قیمت لولههای آزمایشگاهی
لولههای آزمایشگاهی انواع مختلفی مانند لوله زرد، لوله قرمز، لوله بنفش و … دارد. هر کدام از این لولههای نمونه کارآیی مختلفی دارند. قیمت هر کدام از لولهها با توجه به نوع کاری که انجام میدهند و مقدار کارآیی و کیفیتشان متفاوت است. این محصولات قیمت ثابتی ندارند و همواره قیمت لوله نمونه در فراز و نشیب است. این محصول یکی از متنوعترین و پرکاربردترین محصولات آزمایشگاه است و وجود آن در هر آزمایشگاهی یکی از واجبات مهم است. علاوه بر خود لوله نمونه محصولاتی مانند نگهدارنده و گیره نیز علاوه بر اینکه انو.اع مختلفی دارند بسیار مهم و پرکاربرد نیز هستند.
نتیجه گیری:
لولههای آزمایشگاهی یکی از پر مصرفترین لوازم هر آزمایشگاهی است. این لولهها در سایزها و طرحهای مختلف و گوناگونی تولید و طراحی شدهاند و هر کدام از این طرحها کاربردهای خاص خود را دارند. وسایل جانبی لوله نمونه مانند رک، گیره، برس لوله، کار با این نوع لولهها را بسیار آسان میکند. این محصول یکی از پر استفادهترین محصولات هر آزمایشگاهی است که همواره مخاطبان بسیاری دارد.