دیابت چیست؟

دیابت چیست؟

آشنایی با انواع دیابت

همه ما با کلمه دیابت آشنا هستیم. ولی واقعا دیابت چیست؟ در این مقاله به بررسی این بیماری همه گیر می پردازیم. دیابت نوعی بیماری مزمن و متابولیک است که با بالا رفتن سطح قند خون (یا قند خون) مشخص می شود. و به مرور زمان به آسیب جدی به قلب، رگ های خونی، چشم ها، کلیه ها و اعصاب منجر می شود. شایع ترین این بیماری، دیابت نوع ۲ است. معمولاً در بزرگسالان با مقاومت بدن به انسولین یا انسولین ناکافی ایجاد می شود. در سه دهه گذشته شیوع دیابت نوع ۲ در همه کشورها با هر سطح درآمد به طرز چشمگیری افزایش یافته است. دیابت نوع ۱، به عنوان دیابت نوجوانان یا دیابت وابسته به انسولین شناخته می شود. یک بیماری مزمن است که در آن لوزالمعده انسولین تولید نمی کند ویا مقدار کمی تولید میکند. برای افراد مبتلا به دیابت دسترسی به درمان مقرون به صرفه بسیار مهم است.

آمار مبتلایان به دیابت

حدود ۴۲۲ میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به دیابت هستند که اکثریت آنها در کشورهای کم درآمد و متوسط ​​زندگی می کنند. حدود ۱٫۶ میلیون مرگ و میر به طور مستقیم به دیابت مربوط می شود. هم تعداد موارد و هم شیوع دیابت طی چند دهه گذشته به طور پیوسته در حال افزایش است.

عوارض دیابت

 

انواع دیابت می تواند در بسیاری از قسمت های بدن منجر به عوارض شود و می تواند خطر کلی مرگ زودرس را افزایش دهد. عوارض احتمالی شامل نارسایی کلیه، قطع پا، از دست دادن بینایی و آسیب عصبی است. در بزرگسالان مبتلا به دیابت نیز خطر بروز حملات قلبی و مغزی دو تا سه برابر افزایش می یابد. در بارداری، دیابت کنترل نشده، خطر مرگ جنین و سایر عوارض را افزایش می دهد.

این علائم در میلیون ها مورد در سراسر جهان دیده می شود. تقریباً ۳٪ نابینایی جهانی را می توان به رتینوپاتی دیابتی نسبت داد که در نتیجه آسیب طولانی مدت به عروق خونی شبکیه رخ می دهد. دیابت همچنین از مهمترین دلایل نارسایی کلیه است. کاهش جریان خون و آسیب عصبی در پا ناشی از دیابت می تواند منجر به زخم پا شود. و عفونت ها و عوارض مرتبط با آن می تواند منجر به قطع اندام و همچنین مشکلات سلامتی شدید و مادام العمر شود.

در حال حاضر نمی توان از دیابت نوع ۱ جلوگیری کرد. برای جلوگیری از دیابت نوع ۲ روشهای موثری وجود دارد. اینها شامل ورزش منظم، غذای سالم، جلوگیری از سیگار کشیدن و کنترل فشار خون و چربی است.

زندگی با دیابت

نقطه شروع زندگی خوب با دیابت تشخیص زودرس است. هرچه فرد بیشتر با دیابت تشخیص داده نشده و درمان نشده زندگی کند، احتمالاً سلامتی وی بدتر است. دسترسی آسان به تشخیص های اساسی، مانند آزمایش قند خون، باید برای همه افراد وجود داشته باشد. بیماران برای بررسی عوارض به ارزیابی دوره ای یا درمان تخصصی احتیاج دارند.
یک سری مداخلات مقرون به صرفه می تواند نتایج بیماری را بهبود بخشد. صرف نظر از اینکه چه نوع دیابتی ممکن است داشته باشد.

اقدامات کلی برای جلوگیری از عوارض دیابت:

  • کنترل قند خون از طریق رژیم غذایی، فعالیت بدنی و در صورت لزوم دارو
  • کنترل فشار خون
  • کنترل چربی خون برای کاهش خطر قلبی عروقی و سایر عوارض
  • غربالگری منظم برای آسیب دیدگی چشم، کلیه و پا

تشخیص دیابت

علائم دیابت نوع ۱ اغلب به طور ناگهانی ظاهر می شود و اغلب با بررسی سطح قند خون است. از آنجا که علائم انواع دیگر دیابت و پیش دیابت به تدریج بروز می کند یا ممکن است مشخص نباشد ، انجمن دیابت آمریکا (ADA) رهنمودهای غربالگری را توصیه کرده است. ADA توصیه می کند افراد زیر از نظر دیابت غربال شوند:

  • هر کسی که دارای شاخص توده بدنی بالاتر از ۲۵ باشد
  • هر کسی که دارای عوامل خطر اضافی مانند فشار خون بالا ، سطح کلسترول غیر طبیعی ، سبک زندگی بی تحرک ، سابقه سندرم تخمدان پلی کیستیک یا بیماری قلبی است
  • داشتن خویشاوندی نزدیک مبتلا به دیابت
  • به هر کسی که سن بالاتر از ۴۵ سال دارد توصیه می شود غربالگری اولیه قند خون را انجام دهد و در صورت طبیعی بودن نتایج ، پس از آن هر سه سال یک بار غربالگری شود.
    ۵- به هر خانمی که مبتلا به دیابت حاملگی است، توصیه می شود هر سه سال یکبار برای دیابت معاینه شود.
    ۶- به هر کسی که مبتلا به پیش دیابت تشخیص داده شده است، توصیه می شود هر سال آزمایش شود.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *